Daca in cazul unei gestiuni global valorice putem defini conturi analitice distincte pentru marfuric, cum putem face acest lucru in SAGA pentru o gestiune cantitativ valorica? Observam ca aceste campuri destinate conturilor analitice pentru gestiunile cantitativ valorice sunt dezactivate.
Ca sa putem rezolva aceasta chestiune trebuie sa intelegem ca intr-o gestiune cantitativ-valorica, din punctul de vedere SAGA, pot intra marfuri, materii prime, material consumabile si prin urmare asocierea cu un singur cont pentru o gestiune ar fi imposibila.
Daca totusi avem 2 depozite de marfuri si dorim sa inregistram intrarile si iesirile distinct pe depozite si sa avem evidenta marfurilor din depozitul 1 pe contul 371.1 si cele din depozitul 2 pe contul 371.2, cum procedam?
Pasii pe care trebuie sa-I parcurgem pentru a pregati SAGA in acest sens sunt urmatorii:
Pasul 1. Cream conturile analitice in planul de conturi
Avem de creat urmatoarele conturi (chiar daca nu le vom folosi neaparat pe toate): 371.1, 378.1, 4428.1, 607.1, 707.1 si 371.2, 378.2, 4428.2, 607.2, 707.2
Pentru aceasta intram in meniul Fisiere =>Plan de conturi
Pentru a crea rand pe rand conturile de mai sus cu un efort cat mai mic vom copia contul sintetic si vom adauga extensia analitica. Crearea unui cont nou plecand de la unul existent se face cu ajutorul butoanelor Copy/Paste din bara de butoane din partea de sus a ecranului
Pasul 2. Crearea de tipuri de articole/servicii si asocierea conturilor cu fiecare tip in parte
In ecranul Tipuri de Articole/Servicii vom crea 2 noi tipuri: Marfuri 1 si Marfuri 2, carora le vom asocial conturile create in pasul anterior si vom bifa “aprovizionabil” si “vandabil”, restul optiunilor ramanand nebifate.
Cum ne vom folosi in viitor de setarile create acum? Simplu! La intrarile de marfuri nu vom mai folosi tipul “Marfuri”, ci tipul „Marfuri 1“ pentru intrarile in depozitul 1 si „Marfuri 2“ pentru intrarile in depozitul 2, de exemplu.
Sa presupunem urmatoarea problema de rezolvat:
Primim factura nr 8122 din 13.01.2018 de la furnizorul DROMADERO IMPEX SRL (platitor TVA la incasare) de la care am cumparat 20 kg sarma la 20 lei/kg +TVA pe care intentionam sa o comercializam in depozitul 1 si 30 buc anvelope la 300 lei/buc pe care intentionam sa le comercializam in depozitul 2. Pe 14.01.2018 marfa din depozitul 1 este vanduta la 27 lei/kg +TVA clientului LOTUS Wire SRL, iar pe 15.01.2018 marfa din depozitul 2 este vanduta la 348 lei/buc +TVA clientului AUTO FLIX SRL. Pe 22.01.2018 incasam facturile emise de la clienti si platim integral furnizorul prin banca. Cum inregistram aceste operatiuni?
In ecranul Intrari din meniul Operatii introducem factura de intrare cu cele 2 pozitii, tinand cont ca primul articol (sarma) este de tip „Marfuri 1” si cel de-al doilea (anvelope) este de tip „Marfuri 2”.
Validam apoi documentul de intrare utilizand butonul „Valideaza”. Consultam nota contabila creata cu acest prilej. Vom observa ca sunt folosite analiticele create anterior pentru marfuri:
Inchidem ecranul Intrari si deschidem ecranul Iesiri (tot din meniul Operatii). Vom crea prima factura de iesire (cea catre LOTUS Wire SRL), avand grija sa selectam la „tip” => Marfuri 1
Consultam nota contabila dupa validare
Procedam identic cu cea de-a doua factura de vanzare (cea emisa catre AUTO FLIX SRL), doar ca aici vom selecta pentru linia din factura la „tip” => Marfuri 2.
Consultam nota contabila generata cu acest prilej
Pe 22.01.2018 incasam facturile de la clienti si platim datoria catre furnizor. Vom utiliza ecranul „Jurnal de banca”, care va arata cam asa:
Pentru a actualiza in contabilitate descarcarea de pe stoc a marfurilor vandute in cele 2 facturi vom utiliza optiunea „Inchidere Luna” din meniul „Operatii”. Acolo vom valida inregistrarile contabile aferente stocurilor
Putem consulta apoi nota contabila si vom vedea felul in care s-au reflectat in contabilitate operatiunile desfasurate de noi.
Mai multe exercitii practice poti invata la Workshop-ul de SAGA desfasurat in Bucuresti si in tara. Detalii aici https://www.scoaladecontabili.ro/workshop-saga-intensiv/
Sau poti alege cursuri complete de contabilitate, autorizate ANC, detalii aici: https://www.scoaladecontabili.ro/contabilitate-metoda-usoara/